Sniper Elite

Go down

Sniper Elite

Post  EVANdersar on Fri Aug 27, 2010 8:00 am

Sniper Elite [You must be registered and logged in to see this link.]Cerinte tehnice:

• Windows 98/ME/2000/XP
• PC cu procesor de 1 GHz minim
• 256 de MB de memorie RAM
• 4 GB de spatiu liber pe hard-disk
• Placa video cu cel putin 32 de MB de memorie proprie

Poate ca e greu sa fii entuziasmat cand auzi de inca un shooter al carui actiune are loc in al Doilea Razboi Mondial, mai ales cand aceasta tema a fost intens folosita in industria jocurilor video, “Sniper Elite” se descurca perfect in a livra o experienta unica si o latura neatinsa inca a conflictului impotriva Germaniei Naziste, evitand debarcarile printre obuze si luptele prin desert. Dupa cum poti intelege si din titlu, in acest joc vei fi un tragator de elita ceea ce implica o strategie mult mai metodica decat clasicul impuscat al oricarui personaj care nu poarta uniforma de aceeasi culoare ca a ta. Astea fiind zise, in “Sniper Elite” va trebui sa investesti un nivel ridicat de rabdare, insa tintasii pasionati il vor gasi a fi mai mult decat multumitor.

Actiunea din “Sniper Elite” are loc in 1945, la finele bataliilor dintre Rusia Sovietica si Germania aproape infranta, iar aventura ta va avea loc intr-un Berlin ruinat de bombardamente. Serviciile secrete sovietice, NKVD-ul de atunci (mai tarziu KGB, apoi FSB), urmaresc sa obtina planurile pentru tehnologia bombei atomice dezvoltate de oamenii de stiinta germani. Cum Stalin deja nu se mai intelegea bine cu aliatii sai occidentali, posibilitatea ca el sa aiba la dispozitie o arma atat de distructiva nu a incantat Statul Major Aliat, asa ca tu esti cel care trebuie sa salveze situatia.

Vei intra in bocancii unui tragator de elita american antrenat de OSS pentru a fi cel mai bun dintre cei mai buni specialisti in misiuni in spatele liniilor inamice. Deghizat ca ofiter german, trebuie sa opresti operatiunea NKVD cu orice pret. Vei avea la dispozitie 28 de misiuni in care trebuie sa atingi obiectivul principal, toate fiind locate in locatii macinate de distrugerile razboiului. Aceste misiuni vor include cam tot ce te astepti de la activitatea unui tragator de elita. Va trebui sa asasinezi ofiteri importanti, sa sterpelesti documente secrete, sa salvezi pe cei care incearca sa te ajute si sa impusti cu precizie in cap o multime de soldati. Daca vei juca asa cum e conceput jocul, adica sa iti pregatesti minutios fiecare foc tras, jocul iti va rapi destul de mult timp, insa in fiecare secunda inima ti se va zbate frenetic in piept. Simularea furisarii e realizata excelent aici, iar construirea sentimentului de tensiune e prezent la fiecare pas.

Misiunile sunt realizate ireprosabil, iar complexitatea lor imita foarte bine realitatea acelor vremuri. De exemplu, intr-una din ele trebuie sa ajungi in turla unei biserici pentru a profita de inaltime si pentru a opri sovieticii care ataca o cladire in care se adapostesc aliatii tai, rezistenta germana. Din fericire pentru cei care nu se pot descurca din prima, poti salva progresul in orice moment, insa ai un numar de salvari limitat in fiecare misiune.

De murit – vei muri destul de des, avand in vedere ca un tragator de elita nu trebuie sa fie expus focului armelor automate (sau ochilor altora). Cateva rafale de automat de la o distanta mica te vor curata cu siguranta. Totusi, vei gasi bandaje si truse medicale in anumite locuri sau asupra cadavrelor, insa ele sunt putine si greu de gasit. Inteligenta artificiala care alimenteaza inamicii e destul de ascutita, astfel ca uneori s-ar putea sa ti se para ca sunt cam prea inteligenti. Din momentul in care ai tras un foc sau te-ai aratat, vor fi mereu constienti de prezenta ta si te vor cauta neincetat. In afara de asta, ei nu vor astepta sa le pui tinta pe cap si sa ii linistesti pe vecie, ci se vor misca mult, vor alerga si se vor adaposti oricand au ocazia, pentru a-ti ingreuna cat de mult posibil meseria. Mai mult, se vor arunca la pamant pentru a se ascunde si, de multe ori, vor lucra in echipa pentru a te elimina, cativa dintre ei tinandu-te ocupat in timp ce un altul te invaluieste si te ucide pe la spate. Mai poti, de exemplu, sa impusti un inamic in picior, moment in care acesta va cadea la pamant zvarcolindu-se si urland de durere. Daca nu-l termini imediat, un camarad va aparea sa investigheze si il va lua in spate pentru a-l adaposti. In “Sniper Elite”, adversarii iti vor parea cu adevarat ingeniosi si inteligenti. Astfel, provocarea apare din faptul ca strategia cea mai buna e sa fii mai siret decat dusmanii, avand destul de putine sanse sa ii invingi intr-un schimb de focuri deschis, mai ales ca ei sunt superiori numeric.

Focurile de arma sunt redate foarte bine, mai ales cele pe care le tragi cu arma cu luneta. Setarile implicite fac ca glontul sa fie afectat numai de gravitatie, ceea ce inseamna ca trebuie sa tintesti undeva deasupra tintei, in functie de distanta pana la ea. Pentru a ingreuna lucrurile, iti poti seta si ca impuscatura sa fie afectata de bataia vantului. Respiratia si bataile inimii au si ele un rol important, insa cu un buton personajul isi va goli plamanii de aer pentru a obtine o tragere mai precisa. In momentul cand ai un inamic in catare, il poti dobori cu o lovitura precisa in cap sau cu o serie de gloante in restul corpului. Atunci cand inregistrezi o lovitura precisa care ucide un dusman dintr-un singur foc, camera va urmari intr-un mod dramatic zborul glontului si contactul cu trupul inamicului. Aceste filmulete, insa, nu sunt pentru cei slabi de inima, pentru ca efectul glontului nu este unul tocmai placut, bucati din creierul dusmanului zburand in toate directiile. Locul unde nimereste glontul e foarte atent calculat, astfel ca vei putea, cu putin noroc sau cu pricepere deosebita, sa tragi in grenadele pe care le poarta dusmanii pentru a-i arunca in aer.

Terenul din joc e foarte util, molozul daramaturilor oferind o multime de locuri unde te poti ascunde pentru a te descotorosi de soldatii sovietici. Locurile in care esti avantajat cu pusca ta speciala sunt notate pe harta pentru a putea sa le gasesti mai usor. Cu toate astea, de cele mai multe ori vei trage de la nivelul strazii, ascuns in moloz, sub camioane distruse sau in spatele baricadelor ridicate in metropola germana. Va mai trebui sa distrugi si camioane si tancuri, cele mai usor de eliminat fiind cele care au capacul de la rezervorul de carburant expus.

Daca nu te atrage modul single-player, poti intra intr-un meci online cu prietenii sau in reteaua locala. Acolo iti poti publica performantele pentru a te compara cu alti tragatori de elita. “Sniper Elite” nu e un joc usor, pentru ca imprejurimile ii camufleaza si pe dusmani la fel de bine, iar obiectele in miscare (ziare, masinarii, etc.) din peisaj iti ingreuneaza efortul de a-i detecta.

Efectele sonore sunt grozave si iti dau cu adevarat sentimentul ca te afli intr-o zona de conflict, asa ca e recomandat sa dau volumul boxelor cat mai mare pentru a putea obtine maximul din sentimentul pe care ti-l dau zgomotele bombelor, avioanelor si artileriei. Soldatii inamici se vor striga unul pe altul, vor geme de durere si vor tipa cand vor fi nimeriti. Vei depinde foarte mult de sunete in “Sniper Elite” pentru a detecta pasii, vorbele sau armele dusmanilor.

Daca ai jucat toate celelalte jocuri care au ca tema al Doilea Razboi Mondial si simti nevoia de ceva diferit, vei gasi ca “Sniper Elite” e un joc foarte multumitor atata timp cat ai rabdarea de a experimenta lumea sa la adevarata ei valoare.